5 Förhållningssätt för ett Meningsfullt Liv

“Everything is as it should be”

1. Ta hand om dig själv

Prio ett för mig är att kropp och psyke mår bra. Värdesätt aktiviteter och handlingar du mår bra av SPECIELLT när du mår dåligt. Skippa inte det du tycker om att göra och som ger dig energi. Det kan vara att träffa vänner, se på en film du älskar, gå en promenad eller baka. När vi är trötta och stressade är det lätt att i första hand släppa på det som vi behöver mest för att må bättre, som bra mat, ordentligt med sömn och fysisk aktivitet. Finns det inte tillräckligt med energi en dag för att göra allt så försök lägga fokus och resterande energi på att ta hand om mig själv hellre än arbete. Varför? För att vi behöver må bra för att vara kreativa, produktiva och framgångsrika.

2. Ha roligt

Let’s dance away some trouble

Vi glömmer ofta bort att träna en av kroppens viktigaste muskler – skrattmusklerna. Det är fantastiskt vilken skillnad ett leende kan göra både för dig själv och din omgivning. Hjärtat känns omedelbart lättare och problem lite mindre. Att en till synes liten handling kan göra så stor skillnad är en bra anledning att försöka le och skratta varje dag. Det behöver inte vara komplicerat, jag brukar titta på något roligt, antingen något klipp på youtube eller komediserie som får mig att skratta högt. Ett annat sätt är att känna glädje är att sätta på musik som gör dig glad på hög volym. Dansa, sjung, ha kul! Ta inte för allvarligt på tillvaron, livet är krångligt nog som det är. En lekfull och nyfiken inställning kommer man långt med.

3. Sök alltid kunskap

Att utvecklas är att leva. Tack vare den teknik och informationsera vi idag lever i är det lätt att hela tiden ta till sig ny kunskap. Man behöver inte studera vid ett universitet eller högskola för att lära sig ett nytt språk eller vetenskaplig teori i ämnen som psykologi, filosofi, biologi mm. Allt finns tillgängligt på internet via vetenskapliga artiklar, poddar, appar och videoklipp. Det finns oändliga möjligheter att söka och ta till sig information. Men det finns kunskap som vi inte kan få utifrån. Alla svar är inte färdigpaketerade någonstans ute i världen utan den kan vi endast söka inom oss själva. Jag tror på en kombination av yttre och inre kunskapssökande. Influenser utifrån kan ge nya kunskaper och insikter om en själv samtidigt som den inre utvecklingen påverkar hur vi uppfattar och ser på världen.

4. Försök vända alla motgångar till tillgångar

Se till att alltid komma en erfarenhet rikare ur situationer, positiva som negativa. Genom att ha ett öppet förhållningsätt till det du inte kan råda över kan du få med dig värdefulla erfarenheter, kunskaper och lärdomar även när det inte blev som du tänkt dig. Livet händer oss vare sig vi vill det eller inte. Det kan vara en smärtsam kamp eller en spännande åktur beroende på om man accepterar att livet är i ständig förändring och att med- och motgångar avlöser varandra. Det är en värdefull styrka att kunna se till det positiva även när man befinner sig i det till synes negativa.

5. Vakna med en mening

Ha en meningsfull anledning att vakna och gå upp på morgonen. Skapa sköna och meningsfulla morgonrutiner som ger energi för resten av dagen. Morgonen kan vara en stund för att bara ta det lugnt och pyssla om sig själv, eller så kan det vara ett tillfälle att jobba med sina mål. Jag brukar variera min morgonrutin och anpassa den efter situation och dagsform. Dagar när det känns lite extra motigt att kliva ur sängen motiverar jag mig med en härlig kopp te och god frukost. Andra dagar vill jag direkt börja med att jobba mot mina mål. Då kan jag sätta mig framför datorn i någon timme innan jag tar en paus för frukost. Det är skönt att börja dagen med att ta några steg mot det jag vill uppnå men ibland innebär det att jag behöver återhämtning och vila för att framgångsrikt kunna fortsätta framåt. Alla dagar behöver inte se likadana ut för att de ska vara lika värdefulla.

Annons

2 reaktioner till “5 Förhållningssätt för ett Meningsfullt Liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s