No stress – Diska medan teet drar

Vilken dag! En dag när himlen av någon orimlig anledning spottar snö i ansiktet på mig och stressen ligger odefinierad under ytan och äter min energi och motivation. Ibland kan stress ge mig fokus att få det som stressar mig ur vägen, tyvärr gäller inte det alla dagar. Ibland har jag svårt att sätta fingret på vad som är fel eller vad som stressar mig och då är stressen bara i vägen och utsmetad över allt jag gör, känner och tänker.

Det är min fasta övertygelse att snö inte är kompatibelt med ett liv i harmoni.

Dagar som idag jobbar jag hårt med att inte kapitulera och gömma mig under täcket. För att inte tappa balansen fullständigt försöker jag att inte göra ont värre. Saker som kan förvärra känslan av stress är många små ofärdiga uppgifter som i sig inte är överväldigande men som tillsammans bidrar till känslan av otillräcklighet och tidsbrist. Kläder på golvet, disk, ett SMS som väntar på svar, sopor som ska slängas eller en ouppackad träningsväska är alla exempel på saker som kan bidra till min stress. Det kan låta banalt att en ouppackad väska skulle bidra till ohälsa men som Ziegarnikeffekten beskriver tenderar hjärnan att ständigt återvända till ouppklarade uppgifter. Hur små och banala uppgifterna än är pockar de på uppmärksamheten och tar energi. När jag redan är låg på energi gäller det att sparsamt hushålla med det som finns.  

Vanligen misstas jag lätt för en fullt funktionsduglig individ eftersom att jag oftast kan hantera mina vardagssysslor utan någon större ansträngning eller tankeverksamhet. Tack och lov omintetgörs den illusionen emellanåt när min hjärna likställer att återkoppla till någon på SMS med att skriva en C-uppsats i kärnfysik. Helt plötsligt besitter jag en unik förmåga att bryta ned små sysslor till deras minsta beståndsdel och tvivelaktigt prognostisera att energiåtgången kommer vara hög för att utföra dem.

Hur hushållar man med energi samtidigt som vardagssysslor tycks ha blivit mer kostsamma?

Te förbättrar absolut existensförutsättningarna.

Lura hjärnan! Nedbrytningsmetoden funkar på det mesta. Kom överens med dig själv att packa upp en sak ur väskan eller plocka undan en sak från golvet. Utför tråkiga sysslor medan du väntar på något. Diska bara tills teet dragit klart eller vik lite tvätt medan popcornen poppar. Det är fantastiskt vilken betydelse den enklaste av handlingar kan få dagar när det känns tungt att ens existera. När det känns oövervinneligt att gå utanför dörren med soporna är det också just det som kan få dig på banan igen. När du lurat hjärnan att ändå utför det som kändes omöjligt får du kraft och inspiration till att fortsätta. Den till synes lilla ansträngningen kan vara det som vänder skeppet.

Time out är inget man ”förtjänar”

Time out

Jag försöker komma ihåg att vara snäll mot mig själv även dagar som denna. Jag tycker att hälsan är viktigare än att prestera, ändå har jag lätt för att kräva prestation av mig själv innan jag tillåter mig att må bra. Överlag tror jag att vi alla behöver bli bättre på att ge oss själva time out utan krav på motprestation. Vi behöver inte ”förtjäna” en time out, vi behöver nog snarare bli bättre på att lyssna på vad kroppen och huvudet behöver för att må bra. När vi släpper garden inför oss själva och njuter av de små erövringarna i livet motiverar och inspirerar vi oss själva till att fortsätta mot de större målen.


”We often think life should be as we want it to be, rather than as it is. Because of this, we suffer.” – Headspace

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s