Några tankar kring Nyårslöften och andra mål

Varför är det så lockande att ge sig själv löften vid nyår? Kanske är det känslan av ny start som inspirerar till att göra stora och åtråvärda förändringar. Många gånger kretsar nyårslöften kring hälsa, men löftet resulterar många gånger i en hälsoförlust när motståndet blir för stort och vi ger upp.

Ambitiösa och radikala målsättningar om att sluta röka, läsa fler böcker, träna varje dag och äta hälsosammare ett helt år framöver känns rimligt och kul i slutet av året och det är därför lätt att gå för hårt ut i början. Fallgropen många hamnar i när det gäller nyårslöften (och andra tillfällen vi sätter mål) är att vi ofta har för lite kunskap om hur man ska göra för att lyckas med målsättningar samt vilka målsättningar man ska sikta in sig på.

Det är mödosamt att genomföra en beteendeförändring speciellt den första tiden när gamla ovanor fortfarande har ett grepp om oss. Risken för bakslag är stor när vi första veckan försöker göra en 180° vändning från vårt gamla liv innan vi hunnit bygga upp en ny vana. För att undvika att ge upp av allt för många bakslag är det en god idé att börja enkelt och fokusera på att bygga upp en vana. Det tar ca 66 dagar att bygga upp en ny vana, lite beroende vilket beteende det är vi vill förändra. När vanan väl är etablerad kan man börja avancera (1).

Att uppnå mål har en positiv inverkan på det psykiska välbefinnandet och den subjektiva lyckan (2). Vilka mål vi sätter och hur vi jobbar mot dem har en stor betydelse för hur vi mår under resans gång (3). För att lyckas med mål som sätts på nyårsafton (eller en onsdagskväll i början av mars) krävs det lite planering och strukturering både före och under arbetets gång. Med rimliga målsättningar och motivation som håller är sannolikheten att lyckas god.

Om du vill veta mer om hur du ska sätta mål som får dig att må bra kommer det denna vecka publiceras en artikel kring ämnet. Till dess, var snälla mot dig själv och glöm inte att uppskatta vilken fantastisk person du är. Gott nytt år! 

”För att bli mästare, kämpa en rond till” – James J Corbett

Referenser:

(1) Rozental, A., Oscarsson, M. & Carlbring, P. (2018). Tio I tolv: en bok om att lyckas med nyårslöften, mål och beteendeförändringar. Stockholm: Natur och kultur. 

(2) Positive psychology program (2017). The PERMA Model: Your scientific theory of happiness. https://positivepsychologyprogram.com/perma-model/

(3) Ehrlich, C. (2012). Be careful what you wish for but also why you wish for it – Goal-striving reasons and subjective well-being. The journal of positive psychology, 7(6), s. 493-503.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s