När vi mår dåligt

Veckans tidigare artikel försökte svara på frågan vad är hälsa?. I denna krönika blir jag mer personlig och berättar om de utmaningar jag möter på min resa mot hälsa. Med hjälp av psykologisk teori försöker jag förklara ett ibland irrationellt beteende. Kanske kan du känna igen dig i min berättelse och också få lite i klarhet i varför våra oftast smarta hjärnor emellanåt får oss att fatta dåliga beslut.

På väg mot ett hälsosammare liv
När jag mår dåligt

Jag har lagt märke till ett återkommande beteende hos mig själv. När jag mår dåligt, oavsett om det beror på trötthet, hunger, stress eller andra negativa sinnestillstånd, tenderar jag att falla in i dåliga vanor. Jag tappar de vanor och beteenden som ger mig energi och får mig att må bra i det långa loppet. Det kan handla om allt från att jag slutar hålla ordning runtomkring mig så att mitt hem slutar vara trivsamt till att jag undviker att göra saker jag planerat att göra. Jag kan ha planerat att gå upp en viss tid, gå och träna och/eller plugga. Självklart skapar detta beteende en ond spiral av negativa känslor. För varje sak jag skjuter på byggs stressen och pressen upp över allt jag måste ta igen. Det är lätt att falla ifrån goda vanor men svårare att återgå till dem igen.  Det tragikomiska är att jag egentligen vet vad jag behöver för att må bra och det är konstigt nog inte pannkakor till lunch, mackor till middag och ett helt paket GB favorit. Det hela blir inte bättre av att jag ofta kombinerar dåliga matvanor med andra beteenden som ger minst lika lite energi. Som att stanna inne en hel dag i myskläder och bränna av en hel säsong av någon kriminalserie där jag en vecka senare glömt bort vem mördaren var. En dålig dag följs ofta av flera. Detta beror på att jag slänger iväg alla bra rutiner samtidigt. Rutiner som egentligen vill upprätthålla och som ger mig energi. När jag struntar i det jag värdesätter blir jag på ännu sämre humör. Och vad gör jag då? Ja då ägnar jag mig åt samma beteenden som fick mig att må dåligt från första början. Helt okej att ha en slapp dag men när all vaken tid läggs på sådant som ger noll energi blir det en enorm ansträngning att komma på banan igen. 

Dual-process theory

Den mänskliga hjärnan är utrustad med två beslutsfattande system, i all enkelhet kallas dessa för system 1 och system 2. Denna teori med två beslutsfattande system kallas för dual-process theory och myntades av Kahneman. System 1 är snabbt, automatiskt och instinktivt. När vi använder detta system fattas beslut nästan omedvetet och utan kognitiv ansträngning. Vi behöver alltså inte använda mycket viljestyrka och motivation. Ett exempel på när system 1 tar snabba instinktiva beslut för att lösa problem är när vi handlar på tom mage. Under dessa förutsättningar är det lätt att det hamnar godis och annat med snabba kolhydrater i varukorgen, det sker nästan omedvetet och på instinkt (1).

System 2 är långsamt, avsiktligt och analytiskt. Detta system är mer kognitivt ansträngande och kräver därför mer energi för att fungera optimalt. Det är också ett medvetet system som kräver viljestyrka och motivation. System 2 är storebror till system 1. Dess uppgift är att övervaka och bedöma de idéer som system 1 har. Ett exempel på detta är när klockan ringer fem på morgonen och jag har bestämt mig för att gå upp och plugga. Då måste system 2 arbeta hårt för att tysta system 1 som skriker till mig att lägga mig ned omedelbart och sluta upp med de här dumheterna (1).

De båda systemen har sina för och nackdelar. System 1 är t.ex. bra i farliga situationer där det gäller att reagera och agera snabbt för att komma undan fara. Det är mindre användbart i situationer där det inte är tillräckligt att förlita sig på instinkt, som när vi är hungriga och vill äta det som snabbast når vårt blodsocker även om detta inte alltid är det optimala i längden. Många gånger gynnas vi av att ha ett ekonomiskt system som snabbt och utan ansträngning hjälper oss att ta beslut men andra gånger behövs mer tankeverksamhet för att ta rätt beslut. För att framgångsrikt kunna utvecklas och nå mål behövs system 2 som leder oss från invanda mönster och hjälper oss att genomföra det vi planerat. Vilket system som använd beror på situation och kontext. System 1 tar lätt över när vi är i är i olika känslotillstånd, hungriga eller trötta. Vi tar beslut i stundens hetta som kanske inte är i linje med våra mål. System 2 överväger hur olika beslut överensstämmer med våra avsikter samt hur ett beslut påverkar oss nu och i framtiden. Ofta kan system 1 och 2 fatta olika beslut i och samma situation (1).

Varför tar vi dåliga beslut?

En möjlig förklaring till varför jag har svårt att ta bra beslut när jag mår dåligt är jag inte har den energi som krävs för att ta dem eller för att motstå dåliga beslut. Det är mindre ansträngande att följa instinkten att ta beslut som ger tillfredställelse och njutning i stunden även om det leder till lidande i det långa loppet. När jag är trött, hungrig och/eller stressad är jag inte lika bra på att ge mig själv det jag behöver för att på lång sikt må bra. Detta kan delvis bero på det motstånd man känner inför att göra saker som kräver viljestyrka och kognitiv ansträngning, som att träna, laga ordentlig mat och gå upp tidigt på morgonen. Olustkänslor uppstår inte bara när vi utför något jobbigt utan även när vi tänker på konsekvenserna av ett beslut (1). När jag klockan ringer på morgonen fylls huvudet direkt av tankar om hur ansträngande det är att plugga, träna eller att göra något produktivt överhuvudtaget. Det är lätt att ta beslutet att sova ett par timmar till och göra det sen. Tyvärr är detta sen inte så ljuvligt som det känns när jag ligger nyvaken under mitt varma täcke.

Jag är väl medveten om att jag behöver mina goda vanor för att må bra. För att mitt huvud och kropp ska fungera dagligen behöver jag sova tillräckligt, äta bra och röra på mig. Trots att det är uppenbart för mig vilka val jag borde ta för att må bra är det så svårt att göra dessa när jag mår dåligt. The dual-process theory ger en förklaring till varför det är svårt att ta bra beslut när man mår dåligt, är trött eller hungrig. Förutom att förklara varför människor generellt kan ta dåliga beslut tydliggör den varför människor som mår dåligt av olika anledningar fattar ännu sämre beslut.

Hjärnan är formbar

Men jag ska inte lämna dig med en känsla av hopplöshet inför vår biologi. Hjärnan är fantastisk på så sätt att den är formbar. Med hjälp av repetition (och mycket tålamod) går det att bygga momentum i det vi vill bemästra. Genom att inte ge upp även när vi tenderar att tappa våra goda vanor samt genom att vara observanta på de fallgropar vi hamnar i kan vi lära oss av våra misstag och ta nya tag. Så behandla dina misstag som guld för de är en källa till kunskap och självinsikt. Fråga dig själv, vad var det som inte fungerade? Vad behöver du korrigera för att lyckas bättre nästa gång? Mitt sista råd är att inte underskatta vikten av god sömn och ett balanserat blodsocker, de ger energi till ditt system 2 som hjälper dig att nå den bästa versionen av dig själv.

”Att besegra sig själv är att besegra sin mäktigaste fiende”

– Drottning Kristina


Vad gör du när du mår dåligt? Har du bra strategier för att få dig att må bra igen eller tenderar du liksom jag att falla in i negativa mönster som håller dig tillbaka från att må bra?

Referenser
(1) Eysenck, M. W., & Keane, M. T. (2015). Cognitive Psychology: a student’s handbook. New York: Psychology Press.

Annons

5 reaktioner till “När vi mår dåligt

    1. Ja det tror jag också. Om man funderar på att ha ett nyårslöfte kan det vara bra att ha en plan för vad man ska göra när man misslyckas. För med största sannolikhet kommer man att behöva misslyckas ett par gånger för att hitta rätt sätt att nå ett mål.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s